Vés al contingut

Ni ‘Cristo’ a les processons de Campanet

Campanet, poble pintoresc, esquena de bèstia, espina de peix i no va de processons.

Campanet fa uns 50 anys que no fa processons de Setmana Santa. El prestigiós historiador campaneter, Arran de Cuzco, ens contarà per què la gent de Campanet va decidir deixar d’acompanyar el sant Crist i la Verge.

Hom pot pensar que es per algun problema entre l’Església i el consistori, però la vertadera raó de que no es facin processons a Campanet és que el rector d´aquell temps, mossèn  Puretfort era vegà, segons explica Cuzco: “ell ja era vegà i aprofitava els sermons per adoctrinar. Volia que la gent deixés de menjar carn. Quinze dies abans de la quaresma va aprofitar l´altar per recordar que les panades en temps de quaresma s´han de menjar sense carn i ni una pessigada de sobrassada”. Això va provocar una revolta. “ els campaneters i campaneteres digueren basta. Estaven avorrits d´escoltar el proselitisme anti-carn del mossèn”.

Les fonts orals expliquen que “quan va ser el dia de la processó, el rector es va trobar tot sol al portal de l´església amb els dos “munyecos”, preparats per treure’ls a passejar”.

Segons l’historiador campaneter: “Els joves del  poble varen decidir fer la primer festa alternativa de Mallorca. Els quintos que s’ havien d’entregar al servei militar a l’exèrcit espanyol se varen posar un mocador vermell al coll i venga a cantar, ballar i beure molt de suc! La gent més gran quan sortia del forn amb les panades cuites, els veia tan alegres a la plaça que els regalaven una panada de carn si els cantaven una cançó.”

D’altra banda, encara que a Campanet no hi hagi tradició de processons, no vol dir que la gent del poble no tengui un lloc de culte que adora: Aquest lloc és el bar Sa Pujada. Allà hi troben el seu propi sacerdot darrera el tasser. “Ell també  els dona vi i si algú no fa bonda també reparteixen hòsties” afirma Cuzco.

Un ex-propietari de Sa Pujada explica que cada any per la festa dels quintos per pasqua, dos homes barbuts i una dona morena surten de marxa per Sa Pujada. un nom Pep i duu els cabells llargs i barba, i altre Pere i sempre porta les claus. L’ al·lota és estrangera i nom Cupcake.

Col·laboració del corresponsal Tomeu Llengo Llarga.