Vés al contingut

Demanen al Consell la protecció del típic mallorquí de Santa Catalina perquè no desaparegui de l’espai públic

Un cop decidit per la Comissió Política l’esbucament del monòlit franquista de Sa Feixina, el Consell de Mallorca ha rebut una nova proposta de protecció del patrimoni del barri de Santa Catalina, en aquest cas immaterial. Una plataforma ciutadana ha demanat a la institució insular la protecció de la figura del ‘típic mallorquí’ per evitar que desaparegui definitivament de l’espai públic a causa de la massificació turística, l’especulació i la gentrificació.

Segons ha pogut saber la redacció de Foc i Fum, la gran afluència de turistes a barris com Santa Catalina i la desaparició de les cafeteries tradicionals en favor dels establiments gourmet, ha mobilitzat els veïnats de la zona, que han creat la plataforma En Tolo No Se Toca. L’objectiu d’aquesta organització és protegir el que es considera com un típic mallorquí. “La turistificació està desplaçant aquest patrimoni humà de valor incalculable, que de cada vegada més s’està quedant a ca seva”, afirmen portaveus de la TNT. El típic mallorquí, segons la plataforma, és defineix com “un home d’entre 55 i 70 anys, que en un 60 per cent dels casos nom Tolo, i que els dematins damunt les 9h s’asseu tot sol a la terrassa de les cafeteries, fora camisa, amb calçons curts clarets i cinturó, i que llegeix el diari Ultima Hora.

Ara el Consell de Mallorca té sobre la taula un informe que alarma de la desaparició del típic mallorquí, però que també explica els beneficis pel turisme que pot tenir aquesta protecció. “Un mallorquinarro pot arribar a ser un atractiu pel visitant, que tendria la possibilitat de fer-se fotos amb ell per tal de tenir un record autèntic del barri, com pot ser el mercat de Santa Catalina o les molins de Sa Feixina”, explica l’informe al qual ha tengut accés aquesta redacció.

El text va més enllà i demana també la protecció d’espais públics de Santa Catalina com el bar Can Frau, pel qual s’exigeix la consideració de zona ANEI, ja que es tracta d’una “reserva d’especial presència del típic mallorquí”, i que de cada vegada més és desplaçat per “espècies invasores, la majoria provinents de països escandinaus”. Els tècnics del departament de patrimoni Consell estan elaborant un informe jurídic que traslladaran a l’Ajuntament de Palma perquè localitzi, i anelli amb polseres si escau, la quantitat de Tolos que habiten lliurement a Santa Catalina, per tal de comparar la seva presència al carrer respecte d’anys anteriors a l’eclosió del lloguer turístic.

En cas que no es reconegui la protecció del típic mallorquí, Més per Mallorca estudiarà la possibilitat que, un cop esbucat el monòlit franquista de sa Feixina, se’n faci un de nou per fer un homenatge als Tolos “caiguts per la turistificació”.