Vés al contingut

Cristòfor Colom: “El Reis Catòlics eren budistes”

Cristòfor Colom (1451) és un navegador incansable. Amant de l’aventura i home d’acció, va travessar l’Atlàntic per descobrir el que seria el Nou Món, revolucionant així la història no només de Castella, sinó de tot Europa.

Foc i Fum (FiF): Hi ha molt de misteri al voltant dels seus orígens. Ens pot aclarir d’una vegada per totes els seus orígens?

Cristòfor Colom (CC): Doncs la veritat és que no. La meva mare Susanna em deia que jo havia nascut a Gènova, i que ella ho sabia bé, que m’havia parit. Però, en canvi, el meu pare em deia que havia nascut a Mallorca, concretament a Son Carrió. I jo, la veritat, no me’n record gens de quan vaig néixer…

Fif: Així dons, la cançó d’Ossifar que cita “Tofol Colom, de Felanitx a Washington” és errònia?

CC:  Washington? No ho havia sentit a dir mai això. I els felanitxers en realitat no em cauen bé.

FiF: I pel que fa a la religió? Quina és la que vostè professa?

CC: El budisme, igual que els Reis Catòlics; però clar, ells havien de dissimular més que jo.

FiF:Quina opinió li mereixen aquells que deien que la terra era plana?

CC: La mateixa que em mereixen ara els que pensen que les notícies de Foc i Fum són de veres, els que pensen que entenen les lletres d’Antònia Font i els que pensen que Pimpinela o els Gemeliers són bons músics.

FiF: Sabem que vostè parla català, castellà, llatí i hebreu. Com porta l’anglès i l’alemany?

CC: Doncs no els controlo gaire però estic estudiant-los a l’Escola Oficial d’Idiomes. De moment estic al segon curs, ja que vaig començar l’any passat. Vaig pensar que com que ara ja no queden gaires coses per a descobrir, hauria d’enfocar la meva carrera cap al turisme. També estic estudiant baléà, que a l’EOI de Palma ja en donen i és la llengua del futur.

FiF: Ens agradaria saber una mica més sobre la seva fita més destacada: el descobriment d’Amèrica. Què el va motivar a emprendre aquest viatge?

CC: Tot i tenir estudis superiors, no trobava feina de cap manera, ni a Castella ni a la corona catalano-aragonesa, així que vaig haver d’emigrar a l’estranger per trobar-ne.

FiF: Vostè va defensar la ruta Oest amb ungles i dents. Estava convençut que era la ruta adient?

CC: No sabia que aquella ruta fos la correcta però tampoc teníem cap altra banda cap on tirar. Els portuguesos ens havien fotut la ruta marina cap a l’est i els genovesos controlaven la terrestre, juntament amb l’Imperi Otomà. Quina altra opció tenia? Era de lògica tirar cap a l’altra banda!

FiF:A més, vostè tenia la seguretat de que la ruta cap a l’oest era més curta.

CC: Realment no n’estava segur de que el camí fos més curt. De fet, em vaig inventar una teoria molt complicada sobre corrents marines i astrologia que em servís de base. La vaig explicar als Reis Catòlics i com que no van entendre gens ni mica el que els hi deia, van decidir subvencionar-me el viatge i així els deixava tranquils per uns mesos.

FiF: A propòsit dels Reis Catòlics, què tal eren?

CC: Com ja he dit abans, eren budistes, però ho mantenien en la intimitat, com l’Aznar amb el català. Com a persones, la veritat és que eren molt simpàtics, tot i que Isabel tenia a vegades un poc de malla llet. A més, era bastant més lletja que la que surt ara per la tele.

FiF: Què va sentir quan va posar els peus a terra després d’un viatge tan llarg?

CC: Em vaig marejar bastant i fins i tot vaig vomitar. Pensa què portava mesos tancat en aquell maleït vaixell…

FiF: Ens referíem més a nivell emocional, senyor Colom.

CC: Ah sí, clar. Doncs quan vaig arribar a les Amèriques em vaig sentir com el típic modern de ciutat quan visita la família al poble. A més, jo duia la barba sense afaitar des de feia molts dies i això em donava un aspecte molt hipster. Tot el que vaig trobar era naturalesa, animals i gent salvatge.  Per a que us en feu una idea, em vaig trobar una persona que no sabia què era el Primavera Sound i una altra que no coneixia Urban Outfitters. Això em va deixar clar que aquesta gent necessitava clarament una colonització.

FiF: Com vostè sap, s’ha descobert que els víkings varen arribar a terres americanes abans que vostè. Quina opinió li mereixen aquestes tribus nòrdiques?

CC: Doncs crec que són uns pringats perquè per molt que arribessin abans que jo a les Amèriques, el mèrit del descobriment me l’he endut jo.

FiF: Què és el què més li va agradar de les Índies?

CC: El color de la pell. Són molt exòtiques.

FiF: Si tingués la oportunitat, vostè s’apuntaria al reality que es farà a Mart?

CC: Suposo que sí. Tenc curiositat per saber si les dones marcianes són atractives.

FiF: Finalment, ens podria dir quina notícia de Foc i Fum li ha agradat més?

CC: M’agraden molt totes les que fan referència a descobriments. Per exemple, la que explicava que s’havia trobat la pilota d’aquell penal d’en Sergio Ramos o la del descobriment d’un brollador artificial de ses Fonts Ufanes.