Vés al contingut

Un solleric de 85 anys mor a l’hospital perquè el metge va confondre el gemec de “aiiiii” amb “ajooo”

“Els idiomes no salven vides” repeteixen incansablement els detractors del català a Mallorca, els que refusen l’obligatorietat d’aprendre l’idioma autòcton en sanitat. Però ahir aquesta frase es va buidar de significat quan un veïnat de Sóller va anar a l’hospital i va morir. Joan P, la víctima, va arribar per urgències queixant-se de molt de mal. “No parava de cridar ‘ai, ai, aiiii'”, comenta un testimoni, qui afegeix que el metge que el va tractar es preguntava en veu alta “por qué quiere ajo este aborígen?”. Una hora després Joan P. moria de camí a casa. El metge ha assegurat que no va entendre el pacient, que pensava que només volia all, i el va fer tornar a ca seva amb “tres receptes d’all i oli”.

“No puc entendre com una persona que ha estudiat tant de temps una carrera no sigui capaç d’aprendre una altra llengua d’origen llatí”, es pregunta un altre pacient que també estava a urgències en aquell moment. Per contra, un pacient ingressat a l’hospital que passejava per allà “per estirar les cames” assegura que “si t’estàs morint t’hauries d’espabilar un poc per fer-te entendre, que el metge no en té la culpa”.

Just avui, per denunciar la mort de Joan P, s’ha iniciat una campanya amb el lema “Ara sí que #mosMovem: De l’hospital al cementeri”. Ja compta amb el suport dels pacients d’urgències dels hospitals d’arreu de Mallorca.

 

Col·laboració del corresponsal Tomeu Llengo Llarga.