Vés al contingut

Turisme recuperarà la figura del picador de platja per a “fomentar la cohesió sostenible” entre turistes i autòctons

Col·laboració de Ketty Buchens

El govern ja ha donat el vist i plau a la creació d’un mòdul de Formació Professional de Grau Segon de Picador de platja. L’objectiu, segons l’Agència Balear de Turisme (ABT), fomentar la relació entre visitants i autòctons en plena època de massificació. “Cal millorar la imatge que tenen el turistes dels balears”, apunten les fonts consultades a Foc i Fum, que asseguren que retornar els picadors a la costa balear tendrà conseqüències positives: s’oferirà al turista un producte típic de la nostra historia i es quedarà amb un bon record de la població local. A més a més, apunta l’ABT, el picador és una aposta pel turisme sostenible ja que la seva pràctica “només requereix l’ús de preservatius”, que seran degudament dipositats en un contenidor especial.

Lorenzo Santamaría, la banda sonora dels picadors

L’ABT pretén així recuperar la figura del picador “però renovada”. Durant el boom turístic dels anys 60 va sorgir aquesta figura del latin lover mallorquí, homes que es movien en moto o Seat 600 i lliures de qualsevol concepció pecaminosa del sexe amb l’objectiu de seduir les sueques, bé per diners, bé per sexe, bé per ambdues. Contribuïren així a fer de Mallorca un destí també sexual.

Coordinat per Llorenç Santamaria
Els estudis d’FP es diran oficialment de Tècnic Internacional en Relacions Humanes en Zones Turístiques. Durarà dos anys inclosos les pràctiques de l’estiu, que es duran a terme a s’Arenal, Can Picafort i Palmanova.

El coordinador del mòdul, el músic Llorenç Santamaria, ha explicat a Foc i Fum que podran matricular-se al curs de picador homes d’entre 18 i 45 anys, sense experiència prèvia ni especial domini d’idiomes. “A la meva època de picador- diu Santamaria- només empràvem unes 10 paraules de suec, anglès o francès per aconseguir el nostre objectiu”.

Transmetre la cultura balear
En aquest grau però, s’intentarà que els picadors surtin el més ben preparats possible. “Ens agradaria que els picadors arribin algun dia a recitar un poema de Bartomeu-Rosseló Pòrcel a les sueques. No se’n acut manera millor de transmetre la nostra cultura a aquells que ens visiten”, han apuntat fonts del govern. És per això, que el mòdul de Segon Grau de Picador comptarà amb la participació de la conselleria de cultura i de patrimoni.

A petició de Podem, Turisme també oferirà places de picador LGTBI, mentre que Més per Mallorca ha aconseguit que la roba dels picadors, per molt ajustada que sigui, porti cotó orgànic de comerç just.

Finalment, les fonts consultades per Foc i Fum asseguren que, si la iniciativa dóna resultat, el govern no descarta crear, per oposició, la figura del Tècnic Superior Picador Major.