Vés al contingut

Plató: “Demano disculpes als estudiants de batxillerat per haver d’estudiar les meves fumades”

Plató ( 427 aC- 347 aC) és potser el filòsof més conegut i més influent de la Grècia clàssica. Deixeble i admirador (i amant?) de Sòcrates, Plató va escriure diversos llibres sobre ètica, moral, política i antropologia. Fou creador de la teoria filosòfica anomenada platonisme, basada en la seva teoria de les idees. També va formar l’anomenada Acadèmia, un centre de formació molt popular entre les elits de l’època.

-Foc i Fum (FiF): La seva teoria més coneguda és sense cap dubte la Teoria de les idees. La pot explicar una mica als nostres lectors?

Plató (P): La Teoria de les Idees la vaig il·lustrar amb el Mite de la Caverna, amb el qual volia donar a conèixer dos nivells de realitat, tot preguntant-me pel significat de la justícia… [és interromput per Antònia Greixonera].

-FiF: A veure, Plató, sigui sincer, quines drogues prenia quan va crear aquesta teoria? Qui li passava i a quin preu?

P: La Teoria de les Idees és una fumada en tota regla. Ho accepto. El meu mestre, Sòcrates, no em deixava fumar mai marihuana. Així que un dia en vaig pillar a en Cràtil, el meu altre mestre -tot un fumeta-, i com que no volia ser vist me’n vaig anar dins una cova. Allà hi vaig encendre un foc i quan ja anava col·locat vaig començar a veure ombres que es movien i que em feien por. Eren súper grans i semblava que m’havien de menjar. Em vaig assustar tant que vaig sortir corrents cap a l’exterior i el que vaig veure allà va ser espectacular: Tot de mil colors, semblava tot perfecte i allà hi vaig conèixer les idees exactes i universals. Demano disculpes als estudiants de batxillerat per haver d’estudiar les meves fumades.

-FiF: Ahà…De ben jove vostè va formar part del cercle de Sòcrates i això va exercir una forta influència en la seva orientació filosòfica. Com resumiria la seva aportació sobre vostè?

P: La seva influència va ser molt gran. Era un tio collonut. Ens agradava anar junts als banys termals, fregar-nos l’esquena, mentre les dones ens servien copes de vi i raïm a la boca. De fet, em queia tan bé que em vaig inventar els Diàlegs. El psicòleg diu que encara ara no he emplenat el buit que em va deixar.

-FiF: Al seu llibre La República, vostè va explicar la seva visió idíl·lica d’un Estat. Quina opinió li mereix l’actual Estat espanyol?

P: Aquí em posaré seriós. A La República, vaig explicar que una forma de govern era la oligarquia, és a dir, el govern d’uns pocs. Avui en dia, amb un capitalisme depredador que necessita acumular més i més, la despossessió de les classes populars fa que els ciutadans no tenguin els recursos materials necessaris per intervenir en política. [rialles dels entrevistadors] Què passa? Val, ahir vaig fer un cafè amb en Marx i m’ha convençut de certes coses. I què?

-FiF: Bé, no ens ha respost la pregunta, Plató… Què li pareix l’actual Espanya?

P: ¿El río? Una mierda.

-FiF: Creu que si s’aplicàs la dialèctica actualment podríem avançar una mica en el coneixement general?

P: Clarament no. La meva teoria del coneixement es basa en una divisió entre opinió i autèntica saviesa i aquesta segona, actualment, ja no existeix. I si existeix, ningú està interessat en invertir-hi cap dobler.

-FiF: Llavors, serveix d’alguna cosa la filosofia avui en dia?

P: No. Com a mínim no per trobar feina. Sempre pots acabar fent de sereno a un hotel i mentre puges les maletes recitar passatges meus, de Kant o de Maquiavel. Pots acabar fent de professor i que els teus estudiants et maleeixin per haver d’estudiar coses que homes -perquè dones filòsofes no n’estudien cap!- vam dir centenars d’anys enrere.

-FiF: El seu deixeble Aristòtil va ser molt crític amb la teoria de les Idees. Quina opinió té d’ell?

P: Era un alumne penós, no rascava bolla. L’hauria d’haver suspès només per criticar-me.

-FiF: Vostè és un filòsof eminentment racionalista. Què el fa creure que el coneixement a través de la raó és millor o més vertader que el coneixement a través dels sentits?

P: Jo sé que els sentits són fàcils d’enganyar perquè de jove vaig haver de fer feina de trilero per guanyar-me la vida, i això em va demostrar que el què percebem a través dels sentits pot no tenir res a veure amb la realitat, sobretot si has begut.

-FiF: Ja per acabar, quina notícia de Foc i Fum li ha agradat més?

P: Cap. Vull exercir el meu dret de correcció. La notícia que vau publicar sobre que abandonava la Caverna no és certa. Jo mai he abandonat la Caverna. És més, hi segueixo fumant amb en Tomás Roncero!