Vés al contingut

Nietzsche: “Cada vegada ens feim més enfora del superhome i estam més aprop del super-ignorant-total”

Friedrich Nietzsche (1844). Filòsof, músic i filòleg, prussià amb una actitud atenta i crítica en tot moment. Considerat per molts un dels pensadors més influents del segle XX, aquest eminent filòsof contesta les nostres preguntes en exclusiva per als lectors de Foc i Fum, amb to incisiu i mentre es pentina el seu dens bigoti.

Foc i Fum (FiF): Vostè va criticar les teories socràtiques i platòniques perquè considerava que corrompien el pensament filosòfic del seu temps. Ha pogut solucionar els seus problemes amb Plató i Sòcrates?

Friedrich Nietzsche (FN): Ho vaig intentar, però varem acabar pegant-mos amb botelles de vidre rompudes. Plató cridava obsessionat que el superhome només podia existir al món de les idees o no sé quina xorrada… Jo vaig dir-li que allò que deia era una bajanada tan gran com beure cicuta si pots evitar-ho i se’m van tirar a sobre tant Plató com Sòcrates. Tots tres acabarem a l’hospital.

FiF: També va criticar la cultura occidental del seu temps. Crec que tindria molta més feina actualment…

FN: Actualment ni tan sols m’ho plantejo. No entenc què punyetes esteis fent amb les vostres vides durant el segle XXI. Ben bé es pot dir que us han pres el pèl…

FiF: Considera que actualment la raó encara supera l’ús dels instints?

FN: No. El cas més clar de què els instints van per davant de tot s’ha descobert a Mallorca amb el mamading.

FiF: Vostè parla d’un superhome que superarà els prejudicis morals, viurà segons la seva pròpia norma i serà la personificació del valor suprem de la vida. Com creu que ha anat evolucionant el superhome?

FN: Fa un parell de dies vaig veure els continguts dels cursos d’ESO, i crec que cada vegada ens feim més enfora del superhome i estam més aprop del super-ignorant-total.

FiF: De fet, vostè va dir que “les moneies són massa bones com per què l’home descendeixi d’elles”, no?

FN: Li contestaré amb una altra pregunta que li servirà de resposta. Vostè creu que qualsevol dels polítics corruptes de l’actualitat pot descendir del mico? Les moneies tenen més vergonya!

FiF: A més, aquesta evolució de l’home cap al superhome va ser una mica malinterpretada i utilitzada per els nazis…

FN: Aquests sí que no van entendre un pebre del que vaig escriure. I quina una varen liar!

FiF: Home, és que tot això de superar el bé i el mal, ser agressiu i primitiu…

FN: I què voleu? Mirau com li va anar a Gandhi… tant de pacifisme i tanta passivitat, al final van pegar-li un tir.

FiF: Ens pot explicar una mica la seva teoria de l’etern retorn?

FN: Doncs, en resum, es tracta de viure la vida de manera intensa, prenent decisions per un mateix i la teva pròpia moral com a guia. D’aquesta manera no es vol canviar res del viscut i es podria repetir eternament.

FiF: Sóna bé però creu que realment funciona això de l’etern retorn?

FN: Està claríssim que amb això sí que vaig encertar. Tot retorna. Cas d’Espanya i el falangisme: un cop mort Franco, el falangisme va tornar amb el PP, i ara que el PP està morint, torna de nou amb Ciutadans.

FiF: Creu que l’afirmació que vostè va fer sobre la mort de Déu és certa? Com ho demostra?

FN: Jo crec que sí, però la majoria encara no se n’ha adonat. Fixa’t que actualment hi ha més gent que adora a Belén Esteban que al propi Jesucrist. Si Déu no està mort, al pas que anem li deu faltar ben poc per a que li doni un infart…

FiF: Ja per acabar… quina és la notícia de Foc i Fum que més li ha agradat?

FN: Em va fer molta gràcia la de les panades de tofu [riu]. Com deia, cada vegada estam més lluny del superhome… a qui li pot agradar menjar-se una panada de tofu?