Vés al contingut

Portocristo s’independitza de Manacor i es podria annexionar a Felanitx

Portocristo, el nucli costaner del terme municipal de Manacor, ha decidit per un aclaparador 80% dels seus habitants esdevenir municipi independent i, posteriorment, demanar l’annexió a Felanitx. Les dades s’han fet públiques avui després que el referèndum es fes el diumenge. “Hem tardat tant a fer el recompte perquè en la consulta es preguntava al ciutadà tres preguntes, i ha estat complicat de comptar tot plegat”, afirma Miquela Socies, membre d’una de les meses d’un col·legi electoral. I és que la pregunta, del tot opaca, preguntava: “Està vostè d’acord en què Portocristo esdevengui un municipi independent? En cas afirmatiu, està vostè d’acord en sol·licitar l’annexió a Felanitx? Si és així, està vostè d’acord en que un cop Portocristo sigui felanitxera, desterrem Portocolom i ho regalem a Manacor?”.

La consulta ha estat promoguda al marge de les institucions per la plataforma “Per la nostra dignitat, es Port independent” i de moment no ha estat rebatuda per l’Ajuntament de Manacor. De fet, davant l’apatia i el passotisme de la metròpoli ja s’ha habilitat una Assemblea Constituent Municipal que té per objectiu convocar noves eleccions per triar un nou govern portenyo. Qui sí s’ha posicionat ha estat el consistori felanitxer, que de forma unànime, ha declarat rebre amb “molta il·lusió” la nova incorporació però no s’han posicionat sobre què farien amb Portocolom.

I és que a un mes de les eleccions, aquesta moguda ha precipitat i trasbalsat tots els partits polítics. Per la seva banda, el PP ha afirmat que “Portocristo, durant el 36, es va fer anomenar Porto Rojo, així que ja ens va bé que se’n vagin. Respectam el seu dret d’autodeterminació”. En canvi, Més i Esquerra Republicana, han assegurat que “res d’independència, el DNI dels portenyos posa que són manacorins. Es port és i serà manacorí”. Els del PI asseguren que mentre no els expropiïn la seva casa d’estiueig, que tant els és i la resta de partits no tenen res a dir perquè encara no han finançat Foc i Fum.

Caldrà veure doncs com avança la situació i si es fa efectiva l’amenaça que corre pels passadissos de l’Ajuntament de Manacor d’enviar la policia municipal i la cavalleria a Portocristo per preservar l’ordre constitucional.