Vés al contingut

Q. Caecilius Metellus: “Mallorca encara és plena de pirates, però ara els hi diuen polítics”

Quintus Caecilius Metellus (170 a.C.), més conegut com el Baleàric, és militar de carrera i fill del gran Quintus Caecilius Metellus el Macedònic. Elegit cònsol a l’any 123 a. C, decidí no perdre el temps en beneitures i aquest mateix any es llançà a la mar per conquerir les Illes Balears i posar-les així sota domini de la totpoderosa Roma. Foc i Fum ha tingut l’oportunitat d’entrevistar aquest personatge clau per a la història de les Balears.

-Foc i Fum (FiF): Que el va empényer a conquerir les Illes Balears?

– Quintus Caecilius Metellus (QCM): La veritat és que jo volia impressionar els meus pares i la meva al·lota, i vaig veure que les Balears serien ràpides de conquerir, ja que no éren massa grans i estàven aprop de Roma. Tampoc no tenia ganes d’anar allà on Cristo va perdre les sandàlies i entretenir-me en guerres interminables.

-FiF: Quin interés tenia Roma en les Balears?

-QCM: Varem intervenir militarment perquè allò era un refugi de pirates, i nosaltres, els romans, volíem fer la Mediterrània neta de pirates. De totes formes, he sentit a dir que avui en dia Mallorca encara n’és plena de pirates, tot i que ara els hi diuen politics o alguna cosa així.

-FiF: Què és el primer que va fer un cop conquerida la illa de Mallorca?

-QCM: Vaig dir-los als pirates que se’ls havia acabat el xollo de robar als romans, i que a partir d’aquell moment podíen fer feina per nosaltres. És a dir, ajudar-nos a nosaltres a robar als altres.

-FiF: I van voler col·laborar?

-QCM: La veritat és que sí. De fet, els foners ens van ajudar en diverses ocasions contra els nostres enemics. Això sí, com a bons mercenaris que són, tenen uns honoraris bastant alts, i sempre es queixen si el botí de guerra no és gaire gran.

-FiF: Tradicionalment, s’ha dit que els foners balears estàven entre els millors foners del món antic. Creu vostè que això és cert?

-QCM: La veritat és que éren bastant bons. Quan anava cap a Mallorca per primera vegada, em va passar una pedra a tota velocitat just per devora l’orella des d’una distància d’almenys 2 estadis abans d’arribar a terra ferma. Una mica més a l’esquerra i em rebenta el cap.

-FiF: El llatí és un idioma bastant difícil d’aprendre. Com s’ho feren per ensenyar-lo als balears?

-QCM: Va costar bastant. Quan vaig arribar jo, aquella gent tenia una escoles molt mal dotades… feia pena veurer-les. He vist pels diaris que el govern actual també te les escoles abandonades i sense recursos. Aviat tornareu estar com abans.

-FiF: Que és el que més li crida l’atenció dels balears?

-QCM: Actualment, el mamading.

-FiF: A vostè van concedir-li el Triumphus per la conquesta de les Balears. Com se va sentir?

-QCM: Va ser brutal. Passejar-se per Roma envoltat dels meus lleials legionaris, d’esclaus i de botí de guerra. Va ser una meravella, tot i que no va aturar de ploure… Però ja se sap: “General mullat, general afortunat”, no?

-FiF: Ehh, si vostè ho diu… deu ser així. Per cert, que el seu nom és Quintus Caecilius Metellus, igual que el seu pare, el seu fill i dos dels seus néts, i també igual que un nebot seu i un dels seus fills;  també té vosté un cosí, un fill de cosí i un fill d’aquest fill de cosí que nomen també Quintus Caecilius Metellus. Quan fan un dinar familiar, no tornen bojos?

-QCM: La veritat és que una mica sí. Una vegada mon pare se va emprenyar i mos va demanar a crits a veure si érem incapaços de posar altres noms als nostres fills. Mai l’havia vist tan alterat. Però actualment aquest problema està superat, perquè tots tenim un malnom. Jo sóc Balearicus, i el meu cosí, per exemple, es en Numidicus.

– FiF: Per acabar, Quintus, ens podria dir quina és la seva notícia preferida de Foc i Fum?

– QCM: Doncs jo crec que em va fer molt feliç saber que a IB3 hi farien versions mallorquines de Gran Hermano i Jersey Shore. Sóc un gran fan dels dos programes. Ara només faltarà una edició VIP de Gran Hermano… Espero que em telefonin per a participar-hi.