Vés al contingut

Jaume I: “Denunciaré els Estats Units d’Amèrica”

Jaume I (Montpeller, 1208) és rei d’Aragó, de Mallorca, de València, comte de Barcelona i d’Urgell i senyor de Montpeller. Home d’acció, aquest montpellerí de prop de 2 metres d’altura i corpulent estatura no es deixa intimidar per ningú. Enfrontat a la noblesa i defensor del cristianisme, és un rei preocupat també per la cultura (no com avui en dia) i el foment de la llengua catalana (tampoc com avui en dia) gràcies a la seva obra narrativa “El llibre dels feits”. Foc i fum s’endinsa en la fascinant personalitat d’aquest monarca.

Foc i Fum (FiF): A vostè se l’ha criticat molt per la  massacre de musulmans que va fer a Mallorca després de la conquesta. Què hi té a dir?

Jaume I (J): Jo només vaig matar o fer esclaus els moros que varen oposar-se a mi. A la resta els hi vaig dir que podien anar a viure a Sa Pobla, i allà són. A més, no sé a què ve tant de rebombori, és el que sol pasar a totes les guerres, no?

FIF: Vaja, un extermini. De fet, per això, ha denunciat vostè al regne de Castella.

J: Els castellans han usat el mateix mètode de conquesta a Amèrica que jo vaig fer servir a Mallorca, consistent en arribar, repartir llenya, matar i repoblar. I resulta que aquest mètode té copyright, així que m’han de pagar un tant per cent de l’or i plata que s’extreu d’allà. I també estic denunciaré els Estats Units d’Amèrica, atès que van dur aquest sistema fins a l’extrem amb els indis. Ja he xerrat amb els de l’SGAE i m’estan ajudant a gestionar-ho, tot i que hi ha un personatge, un tal Ramonsín, que és banstant molest i sempre està tocant els collons.

FIF: Hi ha gent que defensa la teoria de que el català, el valencià i el balear són llengües diferents. Vostè què creu?

J: Que s’ha de ser bastant cap de fava per dir una cosa així.

FiF: S’ha dit de vostè que prefereix la burgesia a la noblesa. És cert això?

J: La veritat és que sí. La noblesa és molt rància i poc aventurera. Quan els vaig demanar ajuda per conquerir Mallorca, l‘únic que em varen demanar va ser a veure si dins el vaixell hi hauria casino. En canvi la burgesia estima l’aventura per ella mateixa.

FiF: A què li recorden les paraules “fred del verano”, “caloret sin duda” i “toxuns”?

J: Mai me n’havia penedit tant de prendre el regne de València als moros com quan vaig sentir aquell discurs diabòlic. Penso seriosament que haurien de practicar-li un exorcisme a Rita Barberà. Cabrera encara està deshabitada, no? La podríem enviar allà.

FiF: Quina opinió en té dels monarques Joan Carles I i Felip VI?

J: No sé que dir-li… hauria de veure com combaten per saber si són bons reis o no. Pel que sé, Joan Carles ha fet el mateix que tots els reis: Bastards a tort i a dret, beure molt, robar als plebeus i anar de caça d’elefants. Ara veurem què fa en Felip VI.

FiF: Què li agrada fer durant el seu temps lliure?

J: Escoltar els discursos dels polítics i veure com parlen d’Història sense tenir-ne ni idea. És una cosa que em fa molta gràcia. Recordo especialment quan Mariano Rajoy va dir “España es una de las naciones más antiguas de Europa”. Quasi em moro de riure.

FiF: Ja per acabar, quina ha estat la notícia de Foc i Fum que més li ha agradat?

J: Aquella que deia que dos amics s’havien dit “mos deim coses” i realment havien arribat a quedar. Vaig pensar: “No pot ser mai!” [riu]. Jo tenia un amic moro amb qui mos varem dir això i no el vaig tornar a veure pus.