Vés al contingut

Rita Barberà: “Fa molt de temps que parlo valencià en la intimitat”

L’alcaldessa valenciana i diputada a les Corts Valencianes, Rita Barberà, va fer gala del seu domini de la llengua valenciana a la inauguració de les Falles. En un discurs de pocs minuts, va utilitzar expressions tan valencianes com “sin duda”, “tenir que”, “la llegà” o el ja popular axioma, “caloret de l’hivern”. El discurs, que es va fer viral en molt poc temps, ha rebut moltes crítiques i la resposta de Barberà no s’ha fet esperar.

En declaracions a aquest mitjà, Barberà explica que no sap com es va atrevir a parlar en valencià davant de tanta gent però que no se’n penedeix. “Sempre he sigut una dona amb molta empenta i fa molt de temps que parlo valencià en la intimitat” afirma l’alcaldessa. Afegeix que, apart de en l’àmbit privat, no l’ha necessitat gairebé mai: “amb El Bigotes parlàvem sempre en castellà i  per als negocis de la F1, vaig pagar un traductor anglès”. Tot i així, recorda amb nostàlgia com alguna vegada l’havia parlat amb José Maria Aznar. D’altra banda, en resposta a la pregunta com és que no coneixia la llengua amb anterioritat, essent valenciana i alcaldessa de la comunitat ha afirmat que “ella fa el que li surt del monyo, que per alguna raó és alcaldessa de València”.

Barberà explica orgullosa que enguany està fent el primer curs de valencià a l’EOI: “Estic aprenent molt enguany perquè em parlen en valencià durant tota la classe”. Segons ens ha explicat el director de l’Escola Oficial de València, el mètode d’ensenyança de l’EOI és molt pràctic i es centra en una immersió absoluta en l’idioma i “per això els alumnes aconsegueixen parlar-lo, a un nivell bàsic, amb molt poc temps”. De totes maneres, el director de l’EOI de València no amaga la seva admiració cap a la facilitat d’aprenentatge de l’alcalde