Vés al contingut

La recessió econòmica impedeix matar el porc a garrotades i mata els dos de fam.

“La nina no vol ser nostra perquè matam dos porcs a l’any i els dos de fam!” ens expressa esgarrifat en Miquel Barceló, ramader  fadrí que lluita per trobar parella. “Les autèntiques mallorquines prefereixen anar amb fills de cambrers que amb gent que es dedica al camp com nosaltres” ens explica al costat dels dos porcs plens de mosques i morts.

“L’estancament del primer sector i el nul desenvolupament econòmic mallorquí provoca fractures familiars irreparables” ens assegura en Josep Bonnín, antropòleg i professor a la UIB. “La crisi econòmica afecta a tot el teixit de la societat però sobretot al pla de Mallorca, on no tenen costa per atreure turistes i compensar les pèrdues del primer sector”.

“Cuidar porcs i vaques és cosa del passat, servir copes surt molt més a compte” ens explica Ignasi Ponse, fill de ramaders que canvia la palla pel balconing: “Va ser dolorós, però al final ha valgut la pena” ens aclareix amb un somriure a la cara dins el seu pis de 40 metres quadrats a les afores de Palma.

Per altre banda, el col·lectiu PACMA, ha rebut aquesta notícia de forma positiva: “Matar un porc a garrotades ens sembla una crueltat digne de homo sapiens“. Tot i que també matisen: “Ara hem de lluitar tots perquè els mallorquins puguin tenir un bon nivell econòmic i puguin alimentar els dos porcs”.