Vés al contingut

Després dels diacrítics l’IEC accepta “basura”, “calçonsillos” i “ahorrar” al diccionari

Després de la polèmica generada durant les darreres setmanes amb la reforma dels accents diacrítics i d’acceptar el sistema horari a la castellana, l’Institut d’Estudis Catalans sembla que segueix amb l’objectiu de “fer més fàcil i propera” la llengua catalana. A partir de la pròxima edició, el diccionari de la llengua catalana acceptarà les paraules basura, calçonsillos i ahorrar. Segons ha declarat Joan Barberà, un dels membres del Ple de l’IEC, “hem fet un profund estudi del català balear i l’ús d’aquests termes és habitual en gairebé el 80% de la població”.

Així mateix l’IEC també s’està plantejant d’incloure d’altres paraules considerades  fins ara com a barbarismes però que “tanmateix s’utilitzen en la quotidianitat i no hi podem fer res”. Algunes de les paraules que es volen incloure en futurs diccionaris són event (=esdeveniment), merlusa (=lluç) o alquilé (=lloguer). “Hem pensat que l’acceptació d’aquestes paraules pot ser una mesura interessant per intentar lluitar contra el gonellisme, tot i que quan algú diu merlusa pareix terriblement mongol” conclou Barberà.