Vés al contingut

Montuïri i Manacor acceptaran dones per ballar de cossiers

Semblava impossible, però Montuïri i Manacor acceptaran a partir d’enguany que el paper de cossier, que és una figura masculina, pugui ser interpretat per una dona. De fet, a Montuïri la Dama és encara interpretada per un home i a Manacor, des de la recuperació, ja ho havia fet una dona. El cas, però, és que els sis cossiers només podien ser interpretats per homes.

“Això és una gran fita”, afirma Joana Crespí, al·lota montuïrera que fa anys que espera per ballar amb els cossiers. És també el cas de la manacorina Bel Artigues: ”Jo no vull fer de dama. Jo vull fer de cossier. Si un home pot fer de dama, per què no a la inversa?” es demana indignada.

El cas és que ha estat un tema que ha portat polèmica des dels seus inicis, amb detractors i defensors de la idea. Toni “Mosquit”, de Montuïri, afirma que “això no té cap sentit. S’ha de respectar la tradició perquè sempre ha estat així”. Joana Batlle, de Manacor, diu que “això de fer que les dones puguin fer de cossiers és una mesura populista. No hi ha demanda i no era necessari canviar-ho”.

El cas, però, és que a partir d’aquest juny que ja surten els cossiers de Manacor ja podrem veure dones ballant (a part de la dama).